Creditele UE și tehnologia italiană contribuie la modernizarea industriei vitivinicole din Republica Moldova

Republica Moldova
 | 

Există multe ingrediente care contribuie la prepararea vinului bun: soiurile de struguri, terroir combinația mitică dintre sol, topografie și climă și, bineînțeles, priceperea vinificatorului. Dar, în spatele strălucirii și al patrimoniului, vinificația este și o industrie care le impune antreprenorilor să aibă utilaje potrivite pentru această activitate.

Cu sprijinul EU4Business, două întreprinderi din Republica Moldova, Fortus Ltd. și Cebacot Ltd., au investit 2,7 milioane EUR pentru construcția și dotarea unei uzine de fabricare a stâlpilor de beton pentru podgorii – din care mai mult de 1,3 milioane EUR au provenit de la un credit contractat de la Banca Europeană de Investiții (BEI) prin intermediul programului EU4Business Filière du Vin.

Stâlpii de calitate sunt esențiali pentru construirea și instalarea corespunzătoare a spalierelor pentru a susține vița de vie și, prin urmare, constituie o componentă esențială în înființarea și succesul unei podgorii. Spalierele de viță de vie și, în special, ansamblul stâlpului de capăt trebuie să fie construite în mod corespunzător pentru a susține sarcina coronamentului și a vântului. 

Inspirat de o vizită în Italia

Ideea de a investi într-o astfel de uzină i-a venit directorului Cebacot, Mihai Ceban, în cadrul unei vizite în Italia. Cunoscând cererea din țara sa de origine pentru stâlpii de beton precomprimat utilizați în plantațiile moderne de viță de vie, dar și în livezi, Ceban a fost interesat să afle cum au produs italienii stâlpi atât de calitativi.

Pentru că nu aveam suficienți bani, am apelat la un credit oferit de Banca Europeană de Investiții prin programul Filière du Vin, pe un termen de până la 10 ani și cu o perioadă de grație de patru ani”, a spus Ceban, adăugând: „Un lucru important pentru noi a fost că am putut beneficia de scutiri de taxe vamale și TVA la importul utilajelor din Italia.

Antreprenorii au investit într-o uzină de producție care corespunde pe deplin standardelor europene, cu utilaje moderne importate din Italia și în instruirea profesională a unora dintre cei 15 angajați pentru a obține un produs de cea mai bună calitate. Investiția în utilaje moderne, care permit uscarea rapidă a stâlpilor, utilizând un sistem de încălzire bazat pe gaze naturale, a permis uzinei să producă 25 000 de stâlpi pe lună, în comparație cu 4 000-5 000, cât s-ar reuși dacă ar fi utilizată uscarea naturală a produselor din beton.

Vladimir Zanovei, administratorul firmei Fortus Ltd., afirmă că este sigur de calitatea stâlpilor produși, deoarece întreprinderea îi supune constant testelor de conformitate și de calitate, în fiecare etapă a procesului tehnologic.

Durabilitate și calitate

Dacă am face o comparație între stâlpii de beton produși în perioada sovietică și cei confecționați la întreprinderea noastră, este ca și cum am compara un Mercedes cu o mașină ZAZ sovietică,” a afirmat Zanovei. „Datorită noii tehnologii de comprimare a betonului, amestecul de prundiș din granit cu ciment și aditivi speciali care ne permite asigurarea durității betonului (marca 850), putem fi siguri că stâlpii vor rezista cel puțin 50 de ani. Mai mult, grație unor substanțe speciale și cablului de oțel importate din Italia, obținem elasticitatea stâlpilor care este tocmai potrivită pentru recoltarea mecanizată a strugurilor și instalarea plaselor de protecție antigrindină.

Datorită investițiilor în mecanizarea proceselor de producție și gestionării eficiente a afacerii, antreprenorii reușesc să ofere la un preț competitiv produsele lor. Aceștia pot livra un stâlp de beton la prețul de 185 MDL (aproximativ 10 EUR), în comparație cu cel de import de 25 EUR.

Betonul utilizat pentru fabricarea stâlpilor este același ca și cel utilizat la construirea centralelor hidroelectrice de mare capacitate. Acest lucru, precum și tehnologia de turnare în forme cu fir întins conferă produsului finit durabilitate și elasticitate deosebite. Deși prețul de livrare a stâlpilor de beton este aproape la fel cu prețul stâlpilor de lemn sau metal, durabilitatea este incomparabilă.

În prezent, negociem cu parteneri din Ucraina, Kazahstan și Turkmenistan pentru a exporta produsele noastre în aceste țări”, a declarat Vladimir Zanovei de la Fortus Ltd. „Datorită capacității mari de producție am putea lucra în trei schimburi, pentru a utiliza la capacitate maximă noile utilaje care au fost foarte costisitoare, dar sunt și productive. Putem produce anual 400-500 000 de stâlpi precomprimați. Este adevărat că importul de materii prime reprezintă aproximativ 50 % din cheltuieli, iar situația economică nu este tocmai prielnică, dar suntem siguri că vom reuși să recuperăm investițiile făcute cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova și al Băncii Europene de Investiții, prin intermediul Programului Filière du Vin.

 

Informații suplimentare

Programul Filière du Vin

Site-ul BEI