Un nou împrumut din partea BERD va sprijini legăturile comerciale ale întreprinderilor din Republica Moldova cu UE

Irina Coroi-Jovmir, adjunct al președintelui Comitetului de conducere al ProCreditBank Moldova, împreună cu Alain Pilloux, vicepreședinte al BERD responsabil cu operațiunile bancare.
Republica Moldova
 | 

Întreprinderile mici din Republica Moldova își vor putea aduce activitatea la standardele Uniunii Europene (UE) cu ajutorul unui nou împrumut de 10 milioane EUR acordat de BERD către ProCreditBank Moldova, al cincilea furnizor de credit la nivelul țării din punctul de vedere al mărimii portofoliului de credite. Fondurile sunt furnizate în cadrul liniei de credit EU4Business-BERD, la care UE contribuie cu finanțare de granturi prin inițiativa sa EU4Business.

Fondurile vor fi disponibile pentru investiții menite să îmbunătățească produsele societățile din Republica Moldova – atât în ceea ce privește procesul de producție, cât și în ceea ce privește calitatea rezultatelor finale – pentru a le spori potențialul de a reuși pe piața UE și a face față concurenților din UE. Exportatorii trebuie să întrunească și ei standardele UE în domeniul protecției mediului, al sănătății și siguranței, precum și al calității și siguranței produselor.

Alain Pilloux, vicepreședinte al BERD responsabil cu operațiunile bancare, a declarat: „Dacă întrunesc standardele UE, întreprinderile au posibilitatea de a-și crește exporturile. Acest lucru este vital pentru dezvoltarea lor – UE este deja cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, estimându-se că două treimi din totalul exporturilor au ca destinație piața comună. Valorificarea din plin a acestei relații strânse va fi o contribuție importantă la dezvoltarea economică a țării.”

În același spirit a fost și mesajul transmis de către Irina Coroi-Jovmir, adjunct al președintelui Comitetului de conducere al ProCreditBank: „Avem convingerea că ProCreditBank, împreună cu BERD, va reuși să sprijine investiții în proiecte interesante și moderne, contribuind astfel la dezvoltarea afacerilor clienților noștri și creând un impact pozitiv asupra economiei Republicii Moldova.”

Urszula Pałłasz, Chargé d'affaires în cadrul Delegației UE în Republica Moldova, a adăugat: „Cu această ocazie aș dori să subliniez angajamentul UE de a sprijini dezvoltarea IMM-urilor, ca vector al dezvoltării economice favorabile incluziunii. Acest obiectiv este subliniat în prima prioritate – o economie mai puternică – a celor 20 de rezultate preconizate ale Parteneriatului estic pentru 2020.”

Acordul de asociere semnat între Republica Moldova și UE, care a intrat în vigoare în iulie 2016, le oferă producătorilor moldoveni acces pe piața unică a UE. Pentru a valorifica pe deplin oportunitățile existente în cadrul Acordului privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC), producătorii locali trebuie să ia măsuri de creștere a competitivității, precum modernizarea tehnologiei și a echipamentelor utilizate.

BERD susține aceste eforturi prin linia de credit EU4Business-BERD, disponibilă în Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Prin intermediul unor instituții de finanțare partenere ca ProCreditBank Moldova, aceasta ajută firmele să devină mai competitive și să își ridice standardele privind produsele și serviciile, facilitând astfel comerțul cu piața UE. UE sprijină acest proiect ca parte a Instrumentului ZLSAC pentru întreprinderile mici și mijlocii.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova. De la începutul activității sale în țară, banca a investit aproape 1,3 miliarde EUR în peste 120 de proiecte din sectorul financiar, agroeconomic, energetic, al infrastructurii și al producției din Republica Moldova.