Linia de creditare EU4Business-BERD prezintă oportunități de finanțare la atelierul privind eficiența energetică organizat în Republica Moldova

Giovanni Vaccari, managerul de proiect al Liniei de creditare EU4Business-BERD
Republica Moldova
 | 

Linia de creditare EU4Business-BERD din Republica Moldova a participat recent la un atelier intitulat „Instrumente de finanțare a eficienței energetice”, organizat de Agenția pentru eficiență energetică la Chișinău.

Evenimentul a fost organizat în 15-18 octombrie la Chișinău, pe parcursul Zilelor Moldova Eco Energetică, cu participarea unor experți naționali și internaționali, care au prezentat mecanismele financiare disponibile în Republica Moldova pentru inițierea, lansarea și dezvoltarea unei afaceri în sectorul energiei „verzi”.

Printre aceștia s-a numărat și managerul de proiect al Liniei de creditare EU4Business-BERD în Republica Moldova, Giovanni Vaccari, care a prezentat acest program de finanțare unic pentru societățile moldovene care doresc să implementeze proiecte de eficiență energetică și de energie regenerabilă și care, totodată, doresc să se alinieze la cerințele directivelor UE.

Linia de creditare EU4Business-BERD este o inițiativă comună a UE și a BERD care ajută IMM-urile din Republica Moldova să finanțeze investiții care le permit să valorifice oportunitățile prezentate de acordul privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC).

Programul oferă împrumuturi și stimulente de tip grant IMM-urilor prin băncile partenere locale, cu scopul de a finanța investiții în vederea conformării cu normele și standardele UE în cadrul ZLSAC și pentru a ajuta întreprinderile să definească mai bine aceste investiții și să își îmbunătățească competitivitatea internațională.

Concret, linia de creditare oferă împrumuturi IMM-urilor pentru investiții într-o listă de tehnologii aprobate (de la echipamente medicale la mașini de tăiat cu laser), pentru investiții în creșterea calității produselor și a siguranței în sectorul agricol și în sectorul de prelucrare a alimentelor, precum și pentru proiecte de modernizare în orice sector industrial sau de servicii.

Împrumuturile pot să varieze de la 300 000 EUR până la 3 milioane EUR și sunt combinate cu stimulente de tip grant finanțate de UE de până la 15 % din valoarea împrumutului oferit unei IMM.