La patru ani de la punerea în aplicare a ZLSAC, 68 % din exporturile Republicii Moldova se îndreaptă în prezent spre UE

Peter Michalko, șeful Delegației UE în Republica Moldova
Republica Moldova
 | 

Șaizeci și opt la sută din exporturile Republicii Moldova se îndreaptă în prezent spre Uniunea Europeană, a afirmat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, într-un comunicat de presă lansat cu ocazia împlinirii a patru ani de la punerea în aplicare a acordului privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC) încheiat între UE și Republica Moldova.

În mesajul său, Peter Michalko, a afirmat: „s-au obținut rezultate bune atât în ceea ce privește intensificarea comerțului bilateral, cât și în ceea ce privește realizarea reformelor legate de acordul de liber schimb.”

„Aproximativ 68 % din exporturile Republicii Moldova se îndreaptă în prezent spre piața UE. Acest lucru a reprezentat o creștere de aproape 23 % în 2017. Comerțul bilateral din ultimul an a atins 4 miliarde EUR. Suntem încântați să observăm tendințe pozitive similare în 2018, inclusiv în ceea ce privește exporturile din Republica Moldova. Balanța comercială a produselor agricole, în special în ceea ce privește nucile, cerealele, semințele de floarea-soarelui și vinul, s-a îmbunătățit semnificativ în favoarea Republicii Moldova. Exporturile Republicii Moldova de produse din plante către UE s-au dublat aproape în ultimii doi ani și au atins 406 milioane EUR”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău într-un comunicat video.

Peter Michalko a afirmat că în afară de intensificarea agriculturii, s-a înregistrat o creștere semnificativă și a comerțului cu materiale plastice, textile, metale, automobile, precum și cu produse ceramice și jucării. În mod similar, UE a devenit o piață importantă pentru serviciile TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) din Republica Moldova.

„Adoptarea standardelor tehnice ale UE pentru bunuri industriale și a măsurilor sanitare și fitosanitare pentru produse agricole și alimentare de către întreprinderile din Republica Moldova, va determina deschiderea unor piețe noi la nivel mondial, o mai mare diversificare, precum și îmbunătățirea siguranței produselor pentru consumatorii casnici. UE a sprijinit Republica Moldova în această privință și va continua să facă acest lucru pe viitor. Acordul de liber schimb a generat mai mulți bani, mai multe locuri de muncă și salarii mai bune”, a afirmat ambasadorul UE la Chișinău.